Welke CMS kiezen voor jouw website? Joomla, WordPress of Drupal

welke cms kiezen voor jouw website joomla wordpress drupal
Op zoek naar een CMS zonder technische kennis? Ontdek een korte vergelijking tussen de open source CMSsen Joomla, WordPress of Drupal.

Met een content management-systeem (CMS) kan je, zonder technische kennis, zelf je website beheren. Een CMS wordt vooral gebruikt om zelf content te kunnen uploaden zonder enige programmeerkennis. Je kan er één op maat laten maken maar voor een goed CMS hoef je niet per se aan te kloppen bij een dure aanbieder. De meest gebruikte gratis open source content management-systemen voor websites zijn op dit moment Joomla, WordPress en Drupal. Een korte vergelijking.

Joomla

Joomla is de oudste van de drie. In 2000 gestart als Mambo werd het in 2005 omgedoopt tot Joomla. De sites van het Guggenheim Museum en Porsche Brazil draaien op een Joomla-platform. Bij Joomla heten de kleine programma’s die extra mogelijkheden toevoegen “extensies” en deze zijn verdeeld over 3 groepen: componenten, modules & plug-ins. Joomla is standaard al heel flexibel, maar met de juiste uitbreidingen zet je het CMS helemaal naar je hand.

Er zijn ruim 6.200 gratis en betaalde Joomla-extensies, wisselend in kwaliteit. Een aanrader is de K2-component. Een Joomla-extensie die veel meer mogelijkheden biedt voor het beheer van artikelen, het toevoegen van rich content zoals audio, video en waardoor de mediagalerij veel krachtiger wordt. Als je daarin een foto oplaadt, wordt hij direct in vijf verschillende standaardformaten opgeslagen, iets wat hij in Joomla standaard niet doet.

Joomla is een goed platform voor multimedia-sites, voor een bedrijfs-website of een blog met veel content. Joomla vergt wel meer tijd dan WordPress om alles onder de knie te krijgen. Maar die grotere complexiteit is dan ook één van de sterke punten van dit platform waarvan de inhoud niet website-gebaseerd maar object-gebaseerd beheerd wordt.

WordPress

WordPress is gegroeid vanuit een blog-platform. Vanaf versie 3.0 is het een volwaardig CMS geworden. Die blog-oorsprong zie je nog terug in het systeem, in het snel en gemakkelijk plaatsen van artikelen. Het is zeer populair. Veel van die populariteit is te danken aan het feit dat WordPress goed in Google scoort, er heel veel plug-ins beschikbaar zijn en het systeem erg gebruiksvriendelijk is. Ook de uitbreidingen – de plug-ins – zijn makkelijk te installeren. De plug-in directory bevat meer dan 54.000 WordPress plug-ins. De keuze van de juiste plug-in is van essentieel belang. WordPress brengt heel regelmatig updates van zijn CMS. Door zo een update kunnen bepaalde plug-ins niet meer werken en dus ook de site niet meer.

Het is ook mogelijk om een keuze te maken uit een van de duizenden templates (Themes) en daarmee het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress te veranderen. Let wel op met de aankoop van thema’s. Deze bevatten soms veel overbodige plug-ins wat kan leiden tot een trage website. Wanneer je een back-up neemt van een dergelijke site is die direct een gigabyte groot. En er staat nog niks op. Best is om de laadsnelheid onder de twee seconden te houden. Als je met zo’n thema naar meer dan vijf seconden gaat, zal je niet goed scoren bij bezoekers. De aanschaf van een betalende Page Builder plug-in zoals WPBakery Page Builder of Elementor valt wel te overwegen. Wanneer je een template of plug-in wil gebruiken, is het raadzaam om niet zomaar de eerste de beste te nemen, maar je hierover te laten adviseren. WordPress werkt ook prima samen met tools zoals Mailchimp, Eventbrite, …

Drupal

De populariteit van het Belgische Drupal is door de jaren heen gestegen en wordt vooral gebruikt door grotere bedrijven en dito websites. Dit is goed te zien aan de inhoud van het portfolio: The White House, The Economist, Nasa, RTL-nieuws, Tesla of Harvard zijn geen kleine jongens, maar ferme knapen.

Drupal kenmerkt zich vooral door de vele uitbreidingsmogelijkheden die in het systeem aanwezig zijn. Het is gemaakt om alles aan alles te kunnen koppelen en zelf verschillende soorten data aan te kunnen maken. De plug-ins van Drupal (modules) werken anders dan bij WordPress. Het zijn kleine onderdelen die samen een nieuwe functionaliteit vormen. Dit maakt dat de combinaties eindeloos zijn, en daarmee ook de mogelijkheden van Drupal. De kracht van Drupal zit hem dus vooral in die “modules”. Ze worden veelal onderhouden door professionele ontwikkelaars die voor grote bedrijven werken terwijl je deze “modules” toch gratis kan verkrijgen. Voor een complexe website met verschillende log-ins en diverse download-mogelijkheden is Drupal de juiste keuze. Met Drupal is het ook mogelijk om meerdere sites vanuit één systeem te bedienen. Voorts heeft Drupal de reputatie een moeilijke leercurve te hebben. Zeker wanneer je geen ontwikkelaar bent, kan dat een nadeel zijn. Sinds versie 7 is dat al iets verbeterd.

CMS versus maatwerk

Zowel met Joomla, WordPress als Drupal kan men geweldige websites creëren. Punt is dat de reeks mogelijkheden in Drupal erg groot is, maar dat voor de juiste implementatie wel kennis vereist is. WordPress en Joomla zijn eenvoudiger te doorgronden. Welk website-systeem het beste is, hangt dus af van het doel van je website en je bereidheid om tijd te steken in het leren omgaan met het platform. En als het met één van voorgaande CMS-en niet lukt, kan je nog altijd een eigen CMS laten ontwikkelen. Dan krijg je een 100% unieke website maar anderzijds hang je vast aan één persoon of bedrijf. Om van het kostenplaatje niet te spreken.